Så här funkar det

För er som är nya till paint by numbers (pbn) och diamond paintings (dp), så är de i grunden lika. Båda utgår från en canvasduk eller liknande med fält på där man ska måla eller dutta utefter siffror, bokstäver eller symboler.

Till paint by numbers är verktyget penslar i olika tjocklek. På canvasen man får med har fälten olika siffror som ska matchas till färgerna man får med i paketet.

När man sysslar med diamond paintings har man ett verktyg som påminner om en penna med olika munstycken man duttar ut diamanterna med, man kan även använda speciella pincetter. "Diamanterna" kallas för drills och finns i runda, fyrkantiga eller specialformade varianter. Påsarna med diamanter har en sifferkombination som ska matchas med symbolerna på canvasen med hjälp av ett schema på sidan av canvasen eller på ett löst papper. Gå igenom pappret och se så du har fått med alla påsar som står där, häll ut diamanter i den speciella behållaren du får med, preppa pennan med lite "clay" och starta duttandet. 

Oftast blir det en del diamanter över, med dem kan man göra egna små konstverk eller bara spara ifall det fattas när du gör en annan tavla.